Yoga Zuidoost

de docente

opleiding

Mijn Hatha Yoga-opleiding heb ik gedaan bij De Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. Ik begon met deze 2-jarige opleiding in 1978. Sawitha, (tevens de stichter van de eerste Yoga opleiding in Nederland), was toen al 78. Hij deed geen praktijklessen meer, maar gaf nog wel de lessen Filosofie. Deze filosofie (een 'denktraining' naar hij zei ) heeft hij neergeschreven in zijn boek: 'Swabhawath, de korte weg naar wijsheid'. 1980 was tevens het laatste jaar dat hij de examens afnam. Ik heb het geluk gehad om mijn certificaat nog uit zijn handen te ontvangen.

Nellestein

In het 2e jaar van de opleiding liep ik geregeld stage bij de yogaschool van Mary Boonstra. Daar zat iemand op les die uit Amsterdam Zuidoost kwam: Dies van Loon. Zij vroeg op een gegeven ogenblik of ik iets wilde opstarten in haar buurt. Ze woonde aan de Gaasperplas in een gloednieuwe wijk: Nellestein en ze wilde daar de yoga graag naartoe halen. Het was snel geregeld. In september 1980 begon de eerste yogagroep in een leegstaand klaslokaal in de school De Praatpaal. Veel later verhuisden we naar de huidige locatie. Yoga in Nellestein - al meer dan 30 jaar - hebben we dus te danken aan Dies van Loon.

vervolg

Na 1980 volgden nog diverse (korte) opleidingen en trainingen, zoals: zwangerschapsyoga, ademhalingstherapie, yoga voor gehandicapten, yoga bij rugklachten, Ayurvedische massage, Power yoga. Zwangerschapsyoga heb ik een paar jaar gegeven, maar toen mijn tweede kind werd geboren in 1988, ben ik daarmee gestopt. De Hatha yogalessen gingen echter onverminderd door. Ook toen ik eind jaren '90 ging werken voor De Roos, een centrum voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Ik stelde het gastprogramma samen dat bestond uit lezingen, workshops en evenementen. Mijn werk bij de Roos hield op in 2010, maar yoga geef ik nog steeds met veel plezier.

Annelies Weller
Liendenhof 63
1108 HB Amsterdam ZO

tel.: 06-49105888
e-mail: yogapraktijk@live.nl
www.yogazuidoost.nl

© sept 2020 Isabel Huigen