Yoga Zuidoost

yin yoga

'The power of Yin yoga is time, not effort.' Paul Grilley

Met Hatha yoga span je je spieren aan, maar Yin yoga wil juist de spieren ontspannen om zo door te kunnen dringen tot het dieper gelegen bindweefsel, gewrichtskapsel, pezen en banden. Wanneer spieren sterk worden aangespannen, worden de botten naar elkaar toegetrokken en verhardt en verkort het daar omheen liggende bindweefsel. Ontspan je echter de spieren, dan zullen de beenderen juist uiteen gaan en komt er rek te staan op het bindweefsel en de gewrichten.
Met Yin oefeningen maak je niet alleen het bindweefsel en de gewrichten soepel, maar je stimuleert ook de meridianen. De meridianen vormen een netwerk van kanalen waar de levensenergie (chi) doorheen stroomt. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn blokkades in de deze kanalen de oorzaak van veel klachten en ziektes. Met Yin yoga wil je de blokkades oplossen om zo de circulatie van de levensenergie te bevorderen.

de yin yogales

herstellen en toelaten

Omdat bindweefsel stugger is en minder flexibel, hebben de oefeningen tijd nodig om er op in te werken. Yin oefeningen houd je daarom gemiddeld 4 tot 8 minuten aan. Om de aandacht gericht te houden pas je een bewuste ademhaling toe: de Ujjayi . Deze manier van ademen wordt ook wel ‘the ocean breath’ genoemd. De adem gaat met een zacht geruis in en uit, doordat je de keel iets vernauwt. Het klinkt als de branding van de zee die af en aan rolt. Het geluid dat je bewust maakt (en waar je naar luistert), overstemt het denken, waardoor je hoofd tot rust kan komen. Bovendien houdt het je geconcentreerd en bij de les.
Een Yin les bestaat voornamelijk uit zittende en liggende oefeningen. Daarbij wordt er veel gebruik gemaakt van ondersteunende en zachte materialen. Deze extra materialen heb je nodig om de oefening enige tijd comfortabel (lees: ontspannen) te kunnen aanhouden. Neem daarom behalve je yogamat ook een zacht fleecedekentje mee, een badlaken, een handdoek en een stevig (meditatie) kussentje.

de yin en yang yogales

De Yin yogales zal in dit nieuwe seizoen in beperkte mate worden aangepast. Dat wil zeggen: niet alleen statische Yinhoudingen, maar ook wat meer actieve oefeningen. Actie =Yang en daarom kan je beter spreken van een Yin-Yangles. Het zwaartepunt blijft zeker op de Yinhoudingen liggen, maar ze zullen regelmatig afgewisseld of gevolgd worden door rustige hatha oefeningen.

© sept 2020 Isabel Huigen